Bahan-bahan
1/2 kg daging - dihiris
5 sudu cabai kisar - cabai kering yang dikisar
(Jangan direbus atau direndam air panas )
- boleh dikurang atau ditambah mengikut citarasa masing-masing
sedikit halia - dihiris halus
sedikit kicap cair
sedikit kicap pekat (kicap kipas udang pilihan terbaik untuk resepi ini)
sedikit sos tiram
Bahan-bahan kisar
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
Cara-cara memasaknya:
1.Panaskan sedikit minyak dan tumis halia. Biarkan garing.
2. Masukkan bahan kisar. Kacau rata sehingga naik baunya.
3.Masukkan daging yang dihiris dan biar sampai kering air daging.
4.masukkan Cili kisar dan kacau lagi hingga pecah minyak.
5. Masukkan kicap cair, kicap pekat dan sos tiram. Kacau rata sehingga kuah pekat.
6. Siap dan boleh dihidangkan.
4 comments:
sedapppppppppppp
slalu masak ni
tp xletak kicap
hihihihihihi
letak kicap lg best..makan dengan lemang lagi best.wuuuuuu.lelh ayaq lioq
First time blajar..tp xjadi. I wat Masin la dear. Hehe
erkk.jgn msukan garam dear.. sbb kicap tu dah masam..dan manis.. cuba lagi yer :)
Post a Comment