1 mangkuk beras,(lagi banyak lagi bagus)
1 cawan garam kasar
Air suam secukupnya
1kg ikan puyu/Lampam (atau ikan yang anda sukai)
5 keping asam Gelugur
Cara Membuatnya:
1-Ikan disiang serta dibersihkan sebersihnya(untuk menggelakkan pekasam busuk dan berulat)
2-Ikan yang dibersihkan digaul dengan garam kasar dan masukkan asam gelugur lalu dibiarkan selama 2 malama didalam bekas yang tertutup rapat.
3-Setelah 2 malam diperap, keluarkan ikan yang diperap tersebut dan buang air perapan ikan.Anda juga boleh mencuci ikan yang diperap untuk mengurangkan kemasinan ikan.(jangan buang asam gelugur yang diperap bersama ikan)
2-Ikan yang dibersihkan digaul dengan garam kasar dan masukkan asam gelugur lalu dibiarkan selama 2 malama didalam bekas yang tertutup rapat.
3-Setelah 2 malam diperap, keluarkan ikan yang diperap tersebut dan buang air perapan ikan.Anda juga boleh mencuci ikan yang diperap untuk mengurangkan kemasinan ikan.(jangan buang asam gelugur yang diperap bersama ikan)
4-Beras digoreng hingga keperangan dan wangi.(jangan sampai hangus)
5-Mesin beras yang digoreng hingga halus.
6-Bancuh beras yang telah dimesin dengan sedikit garam dan air suam..Jangan terlalu cair.
7-Gaul ikan dengan campuran beras yang telah dibancuh dengan air tadi hingga sebati/rata.
8-Asam gelugur yang telah diperap bersama ikan turut dimasukan sekali untuk diperap bersama beras yang telah digaul dengan ikan tadi.
9-Susun ikan yang telah digaul dengan serbuk beras goreng tadi di dalam bekas.
10- Bekas hendaklah ditutup rapat supaya tidak dimasuki lalat yang akan menyebabkan pekasam berulat dan tidak jadi..
11-Biarkan sekurangnya seminggu..Kemudian anda boleh menggoreng ikan pekasam anda dan ikan pekasam yang telah jadi akan berbau wangi pekasam..
12-Untuk membuatkan pekasam anda tahan lebih lama, simpan di dalam peti sejuk apabila pekasam anda telah menjadi.. berbulan boleh bertahan.
.
0 comments:
Post a Comment