NI pokok maman yang telah dipetik..sebelum dipotong untuk dijadikan jeruk...

NI aku bagi resepi JERUK MAMAN.:-
Bahan2:-
-Seikat pokok maman..
-Garam secukup rasa.
-Sedikit nasi.
-Sedikit air(sekadar tenggelam daun maman)
Cara-cara membuatnya:-
1-Potong maman seperti potong pucuk paku,kemudian bersihkan dan toskan(sejatkan).
2-Masukkan Garam Kasar dan nasik lalu ramas dan gaulkan sebati.
3-Masukkan sedikit air ,sekadar tenggelam daun2 maman tadi.
4-Simpan di dalam bekas bertutup.
5-Selepas 24 jam ,atau selepas daun maman bertukar warna,boleh lah dimakan.
6-Untuk hiasan hidangan,potong cabai melaka dan bawang kecik .
7-Siap untuk dimakan.Cubalah.
1 comments:
Ma'seh la bagi resepi ni, dulu Mak seluloi dok buat, tapi tak peghenah dok peghati. Ni nak cuba try test buat tengok, kalu jadi, buleh pekena seluloi. Salam, NOK.
Post a Comment