Author: .:GaDiS KaLiS PeLuRu:.
|
Filed Under: Resepi
|
at
10:41 AM |
Kemarin aku takde watpe..aku kait buah pelam telor kat belakang rumah aku yang banyak2 tu..aku belah2..buah jeruk.ehhehhee.arini dah jadi.da boleh makan dah..
Ini Resepi aku buat sendiri:-
Bahan2:- 2kg buah pelam telor garam 1/2kg gula pasir(dimasak dengan air)
Cara-cara menyediakannya:-
1-BAsuh buah pelam tadi dan belah mengikut saiz kesukaan anda. 2-Rendamkan didalam air garam 3-4 jam. 3-Buang air garam tadi dan masukkan air gula yang telah dimasak tadi. 4-Jangan campurkan dengan air lain..Ini disebabkan..buah mangga tadi akan mengeluarkan air. 5-Biar semalaman.Dan sedia untuk di makan. 6-Perlu diingatkan,jeruk ini tidak dimasukkan bahan awet untuk tahan lama,jadi simpan di dalam peti sejuk untuk tahan dari jeruk ini rosak.
2 comments:
terbayang seperti organ-organ yang telah diawet
kenapa itew yg kan:compius:
Post a Comment