Kuih Tradisional Yang Sangat Mudah Dan sedap.. orang kedah sebut Peknga(tempek belanga) Orang Selatan Sebut Lempeng Kelapa..
-2 cawan kelapa di parut halus
-1 1/2 cawan tepung Gandum
-setengah cawan gula (atau ikut citarasa anda)
-Sedikit Garam
-air secukupnya (2 Cawan)
-Sedikit minyak masak untuk melenser
Cara-cara:
1. Satukan semua bahan . Kacau
hingga semua sebati. Sukatan air bergantung kepadakeadaan dan jenis tepung . Adunan pek nga tidak terlalu pekat. Lebih kurang macam nak
buat lempeng gandum biasa.
2. Panaskan Kuali/ belanga tidak melekat. Lenserkan minyak dengan menggunakan daun pandan supaya lebih wangi..
3. Sendukkan adunan sebanyak 1 senduk dan dituangkan ke dalam kuali..bakar
dengan menggunakan api kecil hingga pek nga masak.
4. Ulang hingga adunan habis. Enak dimakan dengan sambal bilis atau kari ayam/daging atau hanya dicicah dengan susu pekat.Atau dimakan saja
Makanan tradisi yang sedap ,memang tak lapuk dek hujan tak lekang dek panas!
Itadakimasu...
1 year ago
0 comments:
Post a Comment