Friday, March 29, 2013

Pasaraya NSK Selayang Nafi Jual Daging Babi Segar


 
Pasaraya nafi dakwaan jual daging babi segar
Pemilik laman sosial memaparkan imej yang didakwa daging babi.
SELAYANG - NSK Selayang menafikan ada daging khinzir dijual di premis berkenaan seperti mana dakwaan pemilik akaun sebuah laman sosial menerusi gambar yang sebarkan.

Wakil Bahagian Sumber Manusia NSK Selayang, Siti Afilah Che Min berkata, tiada daging babi segar dijual di premis berkenaan sebalik ia terdapat dalam produk tin sahaja.

Menurutnya, imej daging dalam troli yang dipaparkan dalam laman sosial terbabit adalah kambing sejuk beku dari New Zealand.

“Sejurus mendapat maklumat di laman sosial, semakan mendapati daging kambing itu disalut plastik sehingga dilihat seperti daging babi dan menimbulkan kekeliruan.

“Kita turut menerima banyak aduan berhubung perkara itu dan menegaskan NSK Selayang tidak menjual produk daging babi segar,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Beliau berharap penjelasan itu akan dapat menepis segala kekeliruan yang timbul sekali gus pengguna tidak ragu untuk terus membeli daging di NSK Selayang.

Difahamkan, gambar memaparkan imej dua ketulan daging didakwa babi mula tersebar di laman sosial, bermula semalam.

Sumber mendakwa, daging itu diletakkan dalam troli tanpa berbalut sementara menunggu untuk dipotong menjadi kepingan kecil.

Sumber berkenaan turut bimbang sekiranya daging babi itu dijadikan kepingan kecil menggunakan mesin pemotong sama dengan daging lain di pasaraya berkenaan.

SINAR HARIAN

 Hasil pemeriksaan oleh Unit Pemantauan dan Penguatkuasaan Hub Halal Jakim mendapati bahawa daging babi yg didakwa di NSK Selayang ialah carcass bebiri dari New Zealand. Ia dibuktikan melalui rekod pembelian daripada pembekal serta rekod jualan. Pemeriksaan dibuat bersama KPDNKK,Majlis Perbandaran Selayang dan Jab Perkhidmatan Veterinar Shah Alam. - Sahabat Halal Jakim

0 comments:

 

.:GaDiS KaLiS PeLuRu:. Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino