Thursday, June 10, 2010

Batasan Dalam Bergurau


 Adab Bergurau
  1. Tiada dusta
  2. Tiada ghiba (umpatan)
  3. Elakkan sesuatu dari golongan yang palsu
  4. Memilih waktu yang sesuai (a. perjalanan b. pasangan suami/ isteri c. insiden yg cemas)
  5. Jangan sampai menakutkan / mencemaskan orang
  6. Jangan sampai memudaratkan diri sendiri
  7. Jangan sampai terkeluar kata2 keji/ lucah.
  8. Jangan sampai tersentuh bab agama
Jika berlaku di antara 1-7, ia boleh menjadi dosa besar. Dan boleh terkeluar dari agama, jika seseorang mempersendakan agama (8).


Nota tukilan kuliah subuh di Darul Ghufran pada Ahad, 26Nov06


Dari : Riwayat Abu Daud Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: Celakalah orang yang berbicara lalu mengarang cerita dusta agar orang lain tertawa. Celakalah!

Huraian :

i) Kelakar adalah perbuatan, kata-kata dan sebagainya yang dapat menggembirakan atau yang dapat menggelikan hati orang lain. Sinonimnya adalah jenaka, lawak dan gurau senda.

ii) Membuatkan orang lain senang hati adalah termasuk dalam amal kebajikan dan Rasulullah s.a.w juga selalu berjenaka dengan ahli keluarga dan para sahabat baginda.

iii) Namun begitu bergurau mempunyai adab-adab tertentu yang telah digariskan oleh Islam seperti:

a) Tidak menjadikan aspek agama sebagai bahan jenaka seperti mempersendakan sunnah Rasulullah s.a..w .

b) Gurauan tersebut bukan merupakan cacian atau cemuhan seperti memperlekehkan orang lain dengan menyebut kekurangannya.

c) Gurauan itu bukan ghibah (mengumpat) seperti memburukkan seseorang individu dengan niat hendak merendah-rendahkannya.

d) Tidak menjadikan jenaka dan gurauan itu sebagai kebiasaan.

e) Isi jenaka adalah benar dan tidak dibuat-buat.

f) Bersesuaian dengan masa, tempat dan orangnya kerana adalah tidak manis bergurau di waktu seseorang berada dalam kesedihan dan sebagainya.

g) Menjauhi jenaka yang membuatkan orang lain ketawa secara berlebihan (ketawa terbahak-bahak) kerana banyak ketawa akan memadamkan cahaya hati.

iv) Sesungguhnya Rasulullah s.a.w apabila ketawa baginda hanya menampakkan barisan gigi hadapannya sahaja, bukan ketawa yang berdekah-dekah, mengilai-ngilai atau terkekeh-kekeh dengan maksud bahawa selaku seorang muslim kita hendaklah sentiasa menjaga batas kesopanan dalam ertikata yang sepatutnya.

Wallahu'alam

1 comments:

Anonymous said...

asslamualaikum..

nice..terima kasih ats perkongsian..
=)

 

.:GaDiS KaLiS PeLuRu:. Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino