Sunday, May 22, 2011

Resepi Kari Tenggiri Mamak (Tanpa santan)


Bahan2  :

a) 1 bungkus rempah ikan 

b) sedikit serbuk cili (kalau nak lebih merah dan pedas)

c) 5 ulas bawang merah/2 labu bawang besar-dimesin

d) 3 ulas bawang putih-dimesin

e) 1 ulas cili merah

f) sedikit jintan putih

g) sedikit halba campur

h) sedikit lada hitam

i) daun kari secukupnya

j) bendi/tomato

k) ikan tenggiri
_________________________________________________

Kaedahnya:

1.  bawang putih dan bawang merah/bawang besar di mesin bersama.

2. Tumbuk jintan putih dan lada hitam sehingga hancur

3. Panaskan minyak - masukan cili merah. Apabila sudah garing, masukan pula daun kari dan halba campur bersama.

4. Masukan separuh bahan yang dimesin & yg ditumbuk tadi kedalam periuk. Bila hampir garing dan beraroma, masukan serbuk kari dan serbuk cili (tidak perlu dibancuh air)

5. Sesudah semuanya hampir garing/naik minyak, masukan   separuh lagi bawang yg dimesin tadi dan air ,tuang ke dalam periuk.

6. Campurkan air asam jawa bersama.

7. Masukan ikan dan bendi/tomato.

8. Masak hingga mendidih dan pekat.

**Baik untuk mereka yang mengalami masalah kolestrol





http://gadiskalispeluru.blogspot.com/

0 comments:

 

.:GaDiS KaLiS PeLuRu:. Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino