a) 1 bungkus rempah ikan
b) sedikit serbuk cili (kalau nak lebih merah dan pedas)
c) 5 ulas bawang merah/2 labu bawang besar-dimesin
d) 3 ulas bawang putih-dimesin
e) 1 ulas cili merah
f) sedikit jintan putih
g) sedikit halba campur
h) sedikit lada hitam
i) daun kari secukupnya
j) bendi/tomato
k) ikan tenggiri
_________________________________________________
Kaedahnya:
1. bawang putih dan bawang merah/bawang besar di mesin bersama.
2. Tumbuk jintan putih dan lada hitam sehingga hancur
3. Panaskan minyak - masukan cili merah. Apabila sudah garing, masukan pula daun kari dan halba campur bersama.
4. Masukan separuh bahan yang dimesin & yg ditumbuk tadi kedalam periuk. Bila hampir garing dan beraroma, masukan serbuk kari dan serbuk cili (tidak perlu dibancuh air)
5. Sesudah semuanya hampir garing/naik minyak, masukan separuh lagi bawang yg dimesin tadi dan air ,tuang ke dalam periuk.
6. Campurkan air asam jawa bersama.
7. Masukan ikan dan bendi/tomato.
8. Masak hingga mendidih dan pekat.
**Baik untuk mereka yang mengalami masalah kolestrol
http://gadiskalispeluru.blogspot.com/
0 comments:
Post a Comment