Bahan Untuk Kuahnya. 2 sudu besar minyak kelapa sawit / zaitun. 2 ulas bawang besar kuning /bombay. (dicincang) 1 labu bawang putih.(dicincang) 1/2 sudu kecil Italain herbs*. 1 senduk cili kisar500 gram / lebih daging kisar. 450-500g /1 Tin tomato puree. Air secukupnya.. 4 biji tomato ranum merah.(dipotong kuib) 2 pelepah Daun celeri (dipotong kuib) Keju Cheddar/ Mozarella. (di parut atau dicincang) Button Mushroom. (dipotong dadu) Beberapa biji cili padi Lada Hitam Kisar
Cara: 1) Rebus Spaghetti dengan air + sedikit garam. 2) Baca dengan teliti peraturan merebus spaghetti. 3) Kacau sekali-sekala. 4) Masa merebus 8- 10.(lihat masa pada bungkusan spaghetti.) 5) Apabila sudah lembut tapi masih kenyal, toskan.
Tips:Ada 2 cara supaya spaghetti tak melekat-lekat.
1) Selepas tos, tuang sedikit minyak dan gaul dengan spaghetti. atau 2)Toskan dibawah air yang mengalir sehinga tidak melekat.
Kuah: -Panaskan minyak dalam periuk. -Tumis bawang kuning hingga lembut dan naik bau. -Jangan sampai perang. Masukkan Italian herbs. -Tumis hingga naik bau. Masukkan daging cincang. - -Masak hingga separuh masak. -Masukkan cili kisar. -Tambah tomato puree. Didihkan. Tambah air. -Kacau hingga sebati. Biar mendidih. Campurkan buah tomato. Kacau. -Masukkan Mushroom -Kemudian campur daun celeri dan optional cilipadi dan serbuk lada hitam bagi yang suka pedas. -Hidangan Masuk Spaghetti dalam pinggan. -Sendukkan kuah tomato tadi panas-panas. -Tabur keju di atasnya. Hias dengan daun parsley kalau mahu.
0 comments:
Post a Comment