Wednesday, August 04, 2010

Salah Siapa? Adakah Salah Guru Mendidik?ATau?


Mereka Yang bekerjaya sebagaii guru sahaja mungkin dapat memahami bagaimana perasaan dan situasi sebegini.. Orang lain boleh menuding jari.. Tapi. mereka tidak mengalaminya sendiri... boleh ulas dan salahkan guru.Di mana letaknya rasa takut dan hormat terhadap guru? Dunia makin tua..Kita dulu.nak lalu depan guru pon tak berani.. hormat..takut..

2 comments:

sinNa on August 4, 2010 at 8:56 PM said...

salam 1Malaysia,

Pendapat aku pasal isu ni...emm susah tol.rumit gak situasi ni. tak de jalan mudah@lembut nk cakap pasal bende nih...so aku cakap je la.

1. Boleh kate salah ibubape gak...coz tak reti ajar anak care hormat org lain... tp satu hari nnt aku akan jd bape gak...so, at that time may be aku akan marah bile orang lain salah kan ibubape dalam hal nih. maybe ibubape cakap dierg busy cari nafkah dan rezki utk keluarge. tp bg aku bende tu still tak bole jadikan alasan tuk lepas tangan terhadap tanggungjawab mereka terhadap anak²

2. kedua, cikgu. bagi aku cikgu hanye pelaksane sistem yg dicipta oleh kerajaan. ye la...anak orang...klu anak org tuh wat salah dan cikgu nk tegur skit pon tak bole da...silap aribullan kene saman cikgu tuh. nak tengok worse case lagi, ibubape dak tuh yg saman cikgu tuh. so perbuatan ibubape tu seolah² bg "green light" tuk pelajar² ni ulangi perbuatan mereka. Dan aku pon tak menolak ade cikgu yg jd cikgu sebab takde kerje lain...nak tak nk je jadi cikgu(tak iklas). Tapi aku ingat lagi...dulu time sekolah rendah, klu aku kene rotan ngan cikgu, balik ngadu kat ayah aku...aku siap kene tambah rotan lagi...huhu. by the way...mak aku cikgu gak.drp seblom aku lahir lagi sampai skrg still cikgu lagi.

3. ketiga kerajaan. aku berterima kasih kepade kerajaan, kerana disebabkan sistem pendidikan yg kerajaan ni buat jadi la orang macam amelina, Dr.Muzaffar, dan bermacam² lagi tokoh² politik, akedemik, ugame, sukan dan seme bidang yg ade. Tp dalam mase yg same lahir jugak pelajar² yg seperti dalam video di atas dan juga mereka² yg kite bole kate tak hormat cikgu dan buat masalah macam². So aku rase perlu sedikit perubahab dalam sistem pembelajaran sekarang. disamping pembangunan fizikal yg kita nikmati, pembangunan rohani juga jgn diabaikan. bukan maksud aku nk kate kerajaan abaikan pendidikan rohani. tp klu bole kemajuan rohani biar selari dengan kemajuan fizikal yg ade skrg.

Regard
Boyyr

iTTeW saYe... on August 4, 2010 at 10:43 PM said...

rasa hormat tu dah makin terhakis.. hasil drpd.. bila parents start boleh sue cikgu.. mmg ada salah guru.. tapi tiada seorg pendidik pun dalam dunia ni gile nk p marah or kasi nasihat kt studentnye tanpa ada sebab musabab..kenkdg seorg pendidik itu mengunakan reverse psikologi.. dgn kata-kata seperti men"down"kn student sebenarnye pembakar semangat utk mereka menunjukkn mereka boleh menjadi lebih baik..tapi masalahnya.. sukar sngt nk jumpe student yg bebetoi respect pendidiknya... mungkin bg mereka .. mereka pandai atas usaha sendiri..

kat sini semua kena ambik langkah bersama dan seiringan.. pendidik, kerajaan, ibu bapa..

kena mendidik dgn lebih holistik..mungkin pendekatan modal insan kena bermula dr mereka sekolah rendah..

mengajar mmg mudah.. mendidik tidak..heheheh.. semua warga pendidik..mendidiklah dgn ikhlas.. jgn pernah putus asa.. masa depan mereka kita yg corakkn..biar apa pun hentaman org. kita yang tahu apa yng terjadi..

 

.:GaDiS KaLiS PeLuRu:. Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino