Bahan-bahan :
-Seekor ikan siakap
-3 sudu besar sos tiram atau sos ikan
-2 inci halia muda- dipotong halus memanjang.
-Cabai kecil 5-10 biji - diketuk.
-2 biji perahan limau nipis.
-tomato (potong dadu)
-4 batang serai[2 batang serai diblender] (2 batang serai, dihiris halus atau potong panjang2)
-1/2 camca teh serbuk pati ikan bilis atau 1/2 kiub pati ikan bilis
-sedikit serbuk lada sulah.
-sedikit gula.
-garam secukup rasa.
-1/4 cawan air untuk kuah.
-3 ulas bawang putih dicincang halus.
-Sedikit daun bawang dan daun sup.
Cara membuatnya:-
-Bersihkan ikan, untuk hilangkan hanyir ikan rendam bersama perahan limau nipis selama 5 minit.
-blend serai,bawang putih dan halia
-sapu garam kat ikan siakap tu luar n dalam ikan
-perap ikan 30 minit hingga sejam dengan bahan kisar serta sos tiram,garam dan serbuk lada hitam(sikit ja serbuk ni)
-Letakkan ikan ke dalam pinggan leper atau .
-akar daun sup jangan dibuang cuci bersih dan letak sekali dgn ikan tadi.
-Taburkan halia yg dihiris memanjang,bawang putih,tomato, yg dipotong kiub,serai yang dipotong kasar di sekeliling dan diatas ikan, juga kedalam bahagian perut dan kepala.
-Cabai kecik diketuk dan taburkan. Curahkan sos tiram ke atas dan tepi . Perahkan air limau nipis ke seluruh ikan tadi.
-Kemudian masukkan air, curahkan perlahan-lahan.Dan masukkan serbuk lada sulah, garam, dan gula serta pati ikan bilis atau kiub pati ikan bilis.
-Kukus selama 20 minit atau hingga ikan masak.
-Potong daun bawang dan daun sup letakkan di sekeliling ikan sehingga serata.-
0 comments:
Post a Comment