Saturday, October 09, 2010

Resepi Spaghetti Bolognese


Bahan Untuk Kuahnya. 

2 sudu besar minyak kelapa sawit / zaitun.
2 ulas bawang besar kuning /bombay. (dicincang) 
1 labu bawang putih.(dicincang) 
1/2 sudu kecil Italain herbs*. 

1 senduk cili kisar500 gram / lebih daging kisar. 
450-500g /1 Tin tomato puree. 
Air secukupnya.. 
4 biji tomato ranum merah.(dipotong kuib) 
2 pelepah Daun celeri (dipotong kuib) 
Keju Cheddar/ Mozarella. (di parut atau dicincang) 
Button Mushroom. (dipotong dadu)
Beberapa biji cili padi 
Lada Hitam Kisar



Cara: 

1) Rebus Spaghetti dengan air + sedikit garam. 
2) Baca dengan teliti peraturan merebus spaghetti. 
3) Kacau sekali-sekala. 
4) Masa merebus 8- 10.(lihat masa pada bungkusan spaghetti.) 
5) Apabila sudah lembut tapi masih kenyal, toskan. 

Tips:Ada 2 cara supaya spaghetti tak melekat-lekat. 

1) Selepas tos, tuang sedikit minyak dan gaul dengan spaghetti. atau 
2)Toskan dibawah air yang mengalir sehinga tidak melekat. 

Kuah: 


-Panaskan minyak dalam periuk. 
-Tumis bawang kuning hingga lembut dan naik bau. 
-Jangan sampai perang. Masukkan  Italian herbs. 
-Tumis hingga naik bau. Masukkan  daging cincang. -
-Masak hingga separuh masak.

-Masukkan cili kisar.
-Tambah tomato puree. Didihkan. Tambah air.
-Kacau hingga sebati. Biar mendidih. Campurkan buah tomato. Kacau. 
-Masukkan Mushroom
-Kemudian campur daun celeri dan optional cilipadi dan serbuk lada hitam bagi yang suka pedas. 

-Hidangan Masuk Spaghetti dalam pinggan. 
-Sendukkan kuah tomato tadi panas-panas. 
-Tabur keju di atasnya.  Hias dengan daun parsley kalau mahu. 


No comments:

Post a Comment

Komen apa yang patut