Tuesday, October 16, 2012

Resepi Ikan Pekasam

Bahan-Bahan:
 1 mangkuk beras,(lagi banyak lagi bagus) 
1 cawan garam kasar 
Air suam secukupnya 
1kg ikan puyu/Lampam (atau ikan yang anda sukai) 5 keping asam Gelugur 

Cara Membuatnya:
 1-Ikan disiang serta dibersihkan sebersihnya(untuk menggelakkan pekasam busuk dan berulat) 

2-Ikan yang dibersihkan digaul dengan garam kasar dan masukkan asam gelugur lalu dibiarkan selama 2 malama didalam bekas yang tertutup rapat. 

3-Setelah 2 malam diperap, keluarkan ikan yang diperap tersebut dan buang air perapan ikan.Anda juga boleh mencuci ikan yang diperap untuk mengurangkan kemasinan ikan.(jangan buang asam gelugur yang diperap bersama ikan) 
4-Beras digoreng hingga keperangan dan wangi.(jangan sampai hangus)
 5-Mesin beras yang digoreng hingga halus.
 6-Bancuh beras yang telah dimesin dengan sedikit garam dan air suam..Jangan terlalu cair. 
7-Gaul ikan dengan campuran beras yang telah dibancuh dengan air tadi hingga sebati/rata. 
8-Asam gelugur yang telah diperap bersama ikan turut dimasukan sekali untuk diperap bersama beras yang telah digaul dengan ikan tadi. 
9-Susun ikan yang telah digaul dengan serbuk beras goreng tadi di dalam bekas. 
 10- Bekas hendaklah ditutup rapat supaya tidak dimasuki lalat yang akan menyebabkan pekasam berulat dan tidak jadi.. 
11-Biarkan sekurangnya seminggu..Kemudian anda boleh menggoreng ikan pekasam anda dan ikan pekasam yang telah jadi akan berbau wangi pekasam.. 
12-Untuk membuatkan pekasam anda tahan lebih lama, simpan di dalam peti sejuk apabila pekasam anda telah menjadi.. berbulan boleh bertahan.
.

No comments:

Post a Comment

Komen apa yang patut