Friday, June 17, 2011

Resepi Pulut udang Cik GaDiS

200 gm udang
10 biji cili kering
2 batang serai
10 ulas bawang merah
½ sudu jintan manis

Gula
Garam
1kg pulut
1 biji kelapa parut (diblander)
Garam
Daun pisang
Lidi
santan


Cara:
Untuk membuat inti,




Cili kering dimesin bersama jintan manis ,Serai dan bawang merah.

Masukkan bahan mesin tadi serta kacau.

Masukkan kelapa parut dan serai, garam, gula, udang dan bawang merah.

Kacau hingga masak serta kering dan ketepikan.

Rendam beras pulut semalaman. Bersihkan dan kukus hingga masak.

Pulut ini digaul bersama santan yang telah bercampur sedikit garam.

Layur daun pisang dan potong 7.5 x 15 cm.



Cara Membuat:-

Ambil 2 sudu besar pulut dan letakkan atas daun pisang tadi dan tekan pulut supaya leper.

Letakkan inti di bahagian dan gulung pulut berlapikkan daun pisang.

Matikan dengan lidi di hujung dan pangkal pulut udang ini.

Bakar pulut di atas bara / api yang sederhana hingga garing.

**Saya gunakan anak udang sungai yang segar..memang sedap.





http://gadiskalispeluru.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment

Komen apa yang patut