Tuesday, September 22, 2009

Cara2 Membuat Lemang



Raya Tiap2 tahun mesti mak aku wat lemang.kat sini serba ringkas aku tunjukkan  cara wat lemang..


Masukkan Daun Ke dalam buluh.


 
Lemang Di bakar .ada jarak antara bara dengan batang lemang 

Pulut yang sedang mendidih















Bahan2nya Untuk Membuat Lemang

1.Daun pisang
2.Beras pulut(pulut susu lebih baik kerana lebih lembut dan sedap)
3.santan pekat (yang 1st dan 2nd perahan)
4.sedikit garam
5.Buluh lemang


Cara2 Membuat:-

-Pulut dicuci bersih dan ditoskan.
- Masukkan pucuk pisang muda ke dalam buluh.
-Masukkan beras pulut ke dalam buluh separuh batang buluh sahaja.
-masukkan santan yang telah dimasukkan sedikit garam  ke dalam pulut yang telah di masukkan ke dalam 
buluh tadi sehingga tenggelam beras.
-bakar lemang dengan api jangan dibiarkan besar..seeloknya biar bara sahaja.
-Masukkan santan sedikit lagi ke dalam buluh mengikut keadaan sekiranya kelihatan kering sehingga nampak beras.
-Alih alihkan/balikan buluh lemang agar tidak masak sebelah sahaja.
-Biar mendidih dan kering seperti kita memasak nasi..
-Angkat sekiranya  kelihatan pulut sudah timbul dan kering serta masak.












3 comments:

  1. salam perkenalan

    hehehe... aku citer pasal buras ko pasal lemang... ada plan ker ni?

    hehehe

    ReplyDelete
  2. Ternyata lemang juga ada disana ya sis? kirain cuman di indonesia aja. hahahaha.....

    ReplyDelete
  3. uh...emangnya di sini udah lama wujudnya lemang.lemang di sana gimana ya ling?

    ReplyDelete

Komen apa yang patut