Raya Tiap2 tahun mesti mak aku wat lemang.kat sini serba ringkas aku tunjukkan cara wat lemang..
Masukkan Daun Ke dalam buluh.
Lemang Di bakar .ada jarak antara bara dengan batang lemang
Pulut yang sedang mendidih
Pulut yang sedang mendidih
Bahan2nya Untuk Membuat Lemang
1.Daun pisang
2.Beras pulut(pulut susu lebih baik kerana lebih lembut dan sedap)
3.santan pekat (yang 1st dan 2nd perahan)
4.sedikit garam
5.Buluh lemang
Cara2 Membuat:-
-Pulut dicuci bersih dan ditoskan.
- Masukkan pucuk pisang muda ke dalam buluh.
-Masukkan beras pulut ke dalam buluh separuh batang buluh sahaja.
-masukkan santan yang telah dimasukkan sedikit garam ke dalam pulut yang telah di masukkan ke dalam
buluh tadi sehingga tenggelam beras.
-bakar lemang dengan api jangan dibiarkan besar..seeloknya biar bara sahaja.
-Masukkan santan sedikit lagi ke dalam buluh mengikut keadaan sekiranya kelihatan kering sehingga nampak beras.
-Alih alihkan/balikan buluh lemang agar tidak masak sebelah sahaja.
-Biar mendidih dan kering seperti kita memasak nasi..
-Angkat sekiranya kelihatan pulut sudah timbul dan kering serta masak.
salam perkenalan
ReplyDeletehehehe... aku citer pasal buras ko pasal lemang... ada plan ker ni?
hehehe
Ternyata lemang juga ada disana ya sis? kirain cuman di indonesia aja. hahahaha.....
ReplyDeleteuh...emangnya di sini udah lama wujudnya lemang.lemang di sana gimana ya ling?
ReplyDelete