Saturday, April 11, 2009

**Resepi Jeruk Pelam



Kemarin aku takde watpe..aku kait buah pelam telor kat belakang rumah aku yang banyak2 tu..aku belah2..buah jeruk.ehhehhee.arini dah jadi.da boleh makan dah..


Ini Resepi aku buat sendiri:-

Bahan2:-
2kg buah pelam telor
garam
1/2kg gula pasir(dimasak dengan air)

Cara-cara menyediakannya:-

1-BAsuh buah pelam tadi dan belah mengikut saiz kesukaan anda.
2-Rendamkan didalam air garam 3-4 jam.
3-Buang air garam tadi dan masukkan air gula yang telah dimasak tadi.
4-Jangan campurkan dengan air lain..Ini disebabkan..buah mangga tadi akan mengeluarkan air.
5-Biar semalaman.Dan sedia untuk di makan.
6-Perlu diingatkan,jeruk ini tidak dimasukkan bahan awet untuk tahan lama,jadi simpan di dalam peti sejuk untuk tahan dari jeruk ini rosak.

2 comments:

Komen apa yang patut