ehemmm.. kemarin mak aku suro buat tapai..dia da siap tanak..so,aku la disuruhnya proses buat tapai tu..adeh... maka aku kata dia buat tak pernah manis... aku buat manis la pulak..so,mau tak mau aku buat la jugak.. lagipon da lama tak makan tapai nie.. ni aku tunjukkan macam mana nak buat tapai..simple bangat ja nak buat dia...
ini ragi..
kalau takda ragi ni mana nak jadi tapai tu.. sebiji 8 kupang(80sen).dulu tahun lepas 5 kupang ja aku beli,,adeh deh..mahai kemain .. aku buat dalam sekilo je pulut nie.
Pulut Yang telah digaul dengan ragi
.so ragi yang digunakan tak perlu a sampai sebiji nie..amik setengah je... hancur2kan ragi tadi..dan gaul je dengan pulut bagi sebati.rata.. pastu bungkus la..ehhehee.. aku pakai daun medang
Daun nie kalau balut dia memang aroma dia lain..lagi sedap dari duan pisang...
ni yang siap dibungkus...
ni tapai yang dah jadi..ntah manis ke tidak ntah la
salam.
ReplyDeletewaaahhhh.... nampak sedaaaaaaappp...
mahuuuuuuuuu
wsalam meh la..huhuhuh
ReplyDelete