Friday, December 12, 2008

Resepi Kerabu Daging Mentah


A-Daging(Daging yg tiada urat/gread A)
dicincang halus supaya bahan2 akan menyerap dengan baik.

B-Bahan2 dikisar:kisar bersama sehingga betul2 halus
(kalau buat dalam kuantiit yg sikit,sebaiknya digiling)

Serai 3 batang
Chili api
Bawang merah
seketul lengkuas
Halia secubit

Lada Hitam
(ikut citarsa anda-kalau nak pedas
dan hangat tambah la )

C-
Bawang merah(dimayang halus)
Asam Limau @ limau nipis

garam
kerisik 2 sudu(secukup rasa)

Cara-cara membuatnya:-
1-Daging yang telah dicincang halus tadi perlu
dicuci dan ditoskan serta diperah untuk membuang
air daging tersebut..

2-masukkan bahan2 kisar tadi ke dalam daging
yang telah dicincang.

3-Gaul sebati dan masukkan garam ,kerisik serta
air perahan limau nipis dan bawang merah yang
telah dimayang halus.

4- siap sudah .. :)

1 comment:

Komen apa yang patut