Friday, December 12, 2008
Resepi Kerabu Daging Mentah
A-Daging(Daging yg tiada urat/gread A)
dicincang halus supaya bahan2 akan menyerap dengan baik.
B-Bahan2 dikisar:kisar bersama sehingga betul2 halus
(kalau buat dalam kuantiit yg sikit,sebaiknya digiling)
Serai 3 batang
Chili api
Bawang merah
seketul lengkuas
Halia secubit
Lada Hitam (ikut citarsa anda-kalau nak pedas
dan hangat tambah la )
C- Bawang merah(dimayang halus)
Asam Limau @ limau nipis
garam
kerisik 2 sudu(secukup rasa)
Cara-cara membuatnya:-
1-Daging yang telah dicincang halus tadi perlu
dicuci dan ditoskan serta diperah untuk membuang
air daging tersebut..
2-masukkan bahan2 kisar tadi ke dalam daging
yang telah dicincang.
3-Gaul sebati dan masukkan garam ,kerisik serta
air perahan limau nipis dan bawang merah yang
telah dimayang halus.
4- siap sudah .. :)
Sedapnya. Teringin nak makan
ReplyDelete