Sunday, November 23, 2008

Resepi Laksa Kedah

Laksa Kedah

Bahan-Bahan:
- Ikan kembung 1 kg (direbus).
- Laksa 1 bungkus (direbus).
- Cili kering 10 biji (dikisar).
- Cili melaka 10 biji(kalau nak pedas lagi)
- Belacan (saya tak suka buboh belacan).
- Garam secukup rasa.
- Bawang merah (dikisar).
- Bunga kantan.
- Daun kesum.
-Asam Gelugur(asam keping)

Bahan untuk hiasan@sayur di atas.

- Timun dipotong halus.
- Bawang besar dihiris separuh bulat.
- Cili padi di potong halus.
- Daun2seperti selom.putat,samak.dan lain2 ulaman. dipotong halus.

Cara:
Rebuskan ikan dan mesin.
Tapiskan dan buang tulangnya.
Rendam laksa hingga lembut kemudian rebuskan sehingga lembut.
Mesinkan bawang bersama cili kering,belacan.
Masukkan bahan yang dikisar ke dalam periuk,masukkan air,garam secukup rasa seterusnya masukkan ikan yang telah dikisar tadi dan asam.
Masukkan bunga kantan,daun kesum, kedalam periuk,tunggu hingga mendidih.


Untuk Hidangan ..Masukkan laksa ke dalam pinggan..letakkan sayur/bahan hiasan di atas laksa.Dan tuangkan kuah di atas laksa ..siap untuk dimakan


.

2 comments:

Komen apa yang patut