Friday, March 29, 2013

Resepi Peknga Nyioq /Lempeng Kelapa


Kuih Tradisional Yang Sangat Mudah Dan sedap.. orang kedah sebut Peknga(tempek belanga) Orang Selatan Sebut Lempeng Kelapa..

-2 cawan kelapa   di parut halus
-1 1/2 cawan tepung Gandum
-setengah cawan gula (atau ikut citarasa anda)
-Sedikit Garam
 -air   secukupnya (2 Cawan)
-Sedikit minyak masak untuk melenser

 Cara-cara:

1. Satukan semua bahan  . Kacau   hingga semua sebati. Sukatan air   bergantung kepadakeadaan dan jenis tepung . Adunan pek nga tidak terlalu pekat. Lebih kurang macam nak buat lempeng gandum biasa.

2. Panaskan Kuali/ belanga tidak melekat. Lenserkan minyak dengan menggunakan daun pandan supaya lebih wangi..

3. Sendukkan adunan sebanyak 1 senduk dan dituangkan ke dalam kuali..bakar dengan menggunakan api kecil hingga pek nga masak.

4. Ulang hingga adunan habis. Enak dimakan dengan sambal bilis atau kari ayam/daging atau hanya dicicah dengan susu pekat.Atau dimakan saja

Makanan tradisi yang sedap ,memang tak lapuk dek hujan tak lekang dek panas!



0 comments:

 

.:GaDiS KaLiS PeLuRu:. Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino